Fritid
Här hittar du närmaste toalett i 15 svenska kommuner
Ska du resa något i Sverige i sommar? Då kan det vara skönt att veta var närmaste toalett finns. Vissa kommuner har underlättat genom att erbjuda kartor som visar var offentliga toaletter är utplacerade. Min stomi har samlat några av dem nedan.
TextMin stomi BildThomas Wolter/Pixabay

Du som har stomi eller som lider av en allvarlig mag- och tarmsjukdom vet att det ibland kan bli oerhört bråttom att ta sig till en toalett i tid. Det kan skapa oro när man rör sig i offentliga miljöer, framför när man är på resande fot och befinner sig i en främmande stad.
Vissa kommuner har visat medvetenhet om detta genom att erbjuda toalettkartor som visar var närmaste offentliga toalett finns. En av de är Stockholms stad som nu bygger en mängd nya toaletter som är särskilt anpassade för rörelsehindrade och mag- tarmsjuka.

Stockholm

På kommunens toalettkarta kan man hitta alla de cirka 90 offentliga toaletter som finns i innerstaden och ytterstaden. Vissa av dem är gratis medan andra kostar fem kronor. Cirka hälften av betaltoaletterna kan du använda bankkort på medan den andra hälften kräver kontanter, så än är det för tidigt att lämna femkronorsmynten hemma.

Här hittar du Stockholms stads toalettkarta

På kartan syns, förutom de toaletter som går att använda, vilka platser som har klara bygglov och som därför ska få offentliga toaletter. Dessutom ska det gå att se när en toalett är stängd för underhåll.

Malmö

Malmö stad har en toalettkarta på sin hemsida. Kartan innehåller även information om toaletternas öppettider, tillgång till skötbord, om det är handikapptoaletter, och om de är gratis- eller betaltoaletter.

Göteborg

Göteborgs stad har en karta över de offentliga toaletterna som finns i staden.
Det finns en funktion för att filtrera på permobil- eller rullstolsanpassning. Kommunen har också slutit avtal med ett antal näringsidkare, framför allt restauranger och caféer, om att upplåta sina toaletter även för dig som inte är gäst hos dem.

Värmland

Värmlandstrafiken har en karta över de offentliga toaletterna som finns i anslutning till resecentrum, bytespunkter för lokaltrafiken och på buss- och järnvägsstationer. Bra att spara som bokmärke för den som bilsemestrar i regionen.

Andra kommuners toalettkartor

Centrala Gävle (karta över offentliga toaletter i centrala Gävle sammanställd av Arbetarbladet, uppdaterad 2016)

Helsingborgs kommun

Hjo kommun

Kalmar kommun

Karlstad (lista, karta saknas)

Landskrona kommun

Lomma kommun

Lunds kommun (lista, karta saknas)

Munkedals kommun

Simrishamn

Varbergs kommun

Har vi missat din kommuns toalettkarta? Tipsa oss på marknad@convatec.com