Fritid
Stomisternas egna tips: 9 saker att tänka på inför semesterresan
Vad ska man tänka på när man har stomi och vill ta en semesterresa? Vi frågade de som vet bäst – stomisterna själva – om deras bästa resetips för stomibärare på resande fot.
TextMin stomi BildPixabay

1. Ta med extra – av allt

En olycka händer så lätt, något som många stomibärare tyvärr får erfara. När det väl händer är det skönt att ha flera ombyten, rengöring och stomibandage med sig. Tillräckligt mycket för att du ska slippa oroa dig för att det ska ta slut.

”Man måste ha med sig minst dubbelt så mycket jämfört med vad man använder hemma och dela upp hälften till väskan man aldrig släpper ifrån sig. Även en omgång av alla kläder som ett par byxor, en tröja, ett par strumpor osv. plus handdukar”, tipsar användaren Cecilia Edlund.

2. Läs på om semestermålet ordentligt

Det kan vara en god idé att ha extra bra koll på klimat, infrastruktur, tillgång till dricksvatten och hur väl utvecklad sjukvården är på resmålet innan avresa så att du är förberedd, både praktiskt och mentalt. Är det varmt bör du tänka på att ha med extra vattenflaskor och vätskeersättning.

”Antar det är olika för alla och beroende vilken stomi man har. Jag har urostomi och byter bandage varje dag. Jag har extra mycket material med och alltid i handbagaget. Har även ett urostomikort som förklarar vad det är jag har. Tycker det är betydligt jobbigare att resa nu både fysiskt och psykiskt. Framförallt i varmare länder där man går lättklädd och hänger på stranden. Kollar dessutom alltid upp hur sjukvården är i ett land innan jag åker”, skriver användaren Karl Stefan Enoksson.

3. Packa i olika väskor

Att stå på flygplatsen och vänta på väskorna är inte kul för någon. Ännu värre är det om de helt slarvas bort. Men för en stomist kan det vara ännu mer katastrofalt. Ha därför ett stort handbagage med allt du kan tänkas behöva om du blir strandsatt några timmar utan din övriga packning.

”Saker att tänka på om man är borta en längre tid, är att ha mycket med sig i handbagaget, om väskorna inte skulle komma fram(när man flyger)”, skriver Jennie H Bergman.

“Ring flygbolaget, man kan bli beviljad extra kilo i resväska och handbagage”, tipsar Malin Hidalgo Olsson.

Anki Edström använder sig av checklista för att hålla ordning på alla väskor:

”Jag har en necessär med ombyte i alla väskor.
• Dagliga ryggsäcken
• Strandväskan
• Party-väskan
• Hemma hos-festväskan
• Och i bilen
• Och på jobbet
.
Har dessutom alltid en större necessär redo i badrummet om det blir något akut t ex sjukhus/akuten.”

4. Kolla om du kan köpa det du behöver på plats

Monica Sanchez-Lövy har trots sin stomi rest över i stort sett hela världen. En sak som hon har tagit med sig från sina resor är att alltid kolla vilka återförsäljare av stomibandage som finns i länderna hon besöker.

”Kolla upp om det bandage du använder har återförsäljare/representanter dit du ska, kan vara bra ifall något händer med bandaget. Råkade ut för att ett paket påsar en gång var felaktiga”, skriver hon.

5. Kolla upp försäkringar

Att undersöka vilken hjälp du kan vänta dig att få via sjukvårds- och andra försäkringar är viktigt för vilken resenär som helst. Men det kan förstås vara särskilt viktigt för dig som har en stomi. Inte minst eftersom det kan lindra onödig oro.

“En del med stomi har ju pågående sjukdomar och även om det inte direkt har med stomibandage att göra så är det i vissa fall viktigt att dubbelkolla så att ens hem/sjukförsäkring täcker eventuell försämring, särskilt vid resa utanför EU, och då behov av läkarbesök och ev sjukhusvistelse”, skriver Anna-Karin Kihlström.

”Kolla ditt försäkringsskydd före avresa”, påminner Monica Sanchez-Lövy.

6. Glöm inte läkarintyget!

Kolla upp vad du kan bli av med i säkerhetskontrollen om du inte har ett intyg att visa upp.

”Ett läkarintyg om man vill ha sin lilla sax med på planet, eller som för oss dropp-påsar”, skriver Jennie H Bergman.

7. Res med någon du verkligen litar på och känner dig bekväm med

Finns det någon i din närhet som skulle kunna hjälpa dig med stomin om det skulle behövas? Då kan den personen vara ett extra bra resesällskap!

”Material för byte, rengöring, häftborttagning. Beroende på situation/skicklighet/fingerfärdighet kan man behöva ha med mycket. Eller kanske en eller flera människor (personlig assistans)”, skriver Houssein Khalaf.

8. Portionspacka!

En sak som verkligen kan underlätta när du är ute på resa är att förbereda färdiga kit i små påsar innan avresa med allt du behöver vid ett byte av stomibandage.

“Jag åker på alla former av resor-oftast varmare ställen (dyker, klättrar, surfar, drakflygning, vandrar etc etc), gör allt och känner mig inte begränsad. Gällande packning brukar jag portionspacka (färdigklippt platta + liten tömbar påse + våtservett + kompressor. Packar allt klart i en hundbajspåse”, tipsar Carina Nilsson.

9. Förbered dig inför flygresan

“Du har rätt att packa med dig kylklampar eller liknande om du har medicin som behöver vara kyld, se till att få det godkänt från flygbolaget först bara + ha intyg från läkare (annars kasseras klamparna vid säkerhetskontrollen på flygplatsen)”, skriver Madeleine Karlsson och fortsätter:
“Jag tycker personligen även att det är jätteskönt om man lyckas boka en plats nära toaletterna på själva flygplanet så tillgängligheten dit underlättas, inte minst för att man ser ifrån sin plats om det är lång kö eller ej.”

“Förbered dig innan resan med att noggrant ha tagit alla mediciner, tillskott och annat du behöver för att må och orka så bra som möjligt, hitta sätt att hantera stress om du är stresskänslig (ljudböcker är exempelvis det bästa jag vet på flygplanet för att hitta vila!)”, skriver hon också.

Tack till alla er som delade med sig av sina bästa resetips! Har du ett smart tips om att resa med stomi? Dela med dig till marknad@convatec.com!